REM KOOLHAAS

Rolf Schocks pris i de visuella konsterna 2022 tilldelas Rem Koolhaas

för sitt långa engagemang och unika bredd som teoretiker och debattör av arkitekturens och stadsbyggandets förhållande till, och möjligheter inom, en global politisk kontext. Priset ges särskilt för att det teoretiska kombineras med en praktisk verksamhet som arkitekt, där varje gestaltad byggnad i sig, med hög och särpräglad kvalitet, uttrycker en större stadsbyggnadsmässig, kulturell och politisk idé.  

Foto: Fred Ernst / med tillstånd av OMA

Rem Koolhaas, född 1944, är en nederländsk arkitekt, teoretiker, debattör och provokatör. Som ingen annan har han sedan tidigt 1970-tal varit i arkitekturens och stadsbyggandets centrum och till synes outtröttligt, med verk och texter, kommenterat samtiden.  

Han började sin bana som journalist och manusförfattare, två inriktningar som påverkat även hans arkitektur där varje projekt, varje byggnad, i sig är ett uttalande om en större stadsbyggnadsmässig kulturell och politisk kontext.   

Han är uppvuxen i ett Rotterdam präglat av de allierades bombningar och utbildad i London på det dynamiska Architectural Association i slutet av 60-tal och tidigt 70-tal. Studier som avslutades med ett diplomarbete, The Voluntary Prisoners of Architecture, inspirerad av Berlinmuren som han menade förvandlade Väst-Berlin till en oemotståndlig urban fantasi.  Ett arbete som ledde fram till hans internationella genombrott med den banbrytande studien av Manhattan i boken Delirious New York från 1978, formulerat som ett retroaktivt manifest för den då nedgångna staden.  
1995 kom boken S,M,L,XL, skapad i samarbete med den grafiske designern Bruce Mau, vilken snabbt blev en nödvändighet för varje arkitekt att förhålla sig till, för eller emot. Rem Koolhaas var tidig med att uppmärksamma och beskriva kinesiska Shenzhen’s snabba urbana utveckling och uppskattade dess dynamiska och oförutsägbara tillstånd som en källa till arkitektonisk frihet.  

Till hans mest betydande verk räknas KunstHal Rotterdam 1993 och brett uppskattade Seattle Public Library från 2004 samt hans ofta kritiserade CCTV:s huvudkontor i Peking färdigställt 2012. Han driver sedan 1975 kontoret Office for Metropolitan Architecture (OMA) grundat tillsammans med Madelon Vriesendorp, Elia Zenghelis och Zoe Zenghelis.