april 2022

tis12apr19:0020:00ROCAILLENFöreläsningsserie12 april Typ av Arrangemang:Föreläsning

Info

Alexis Peyrotte "Winged Griffon on a Rocaille Bracket, from Premiere Partie Diverse Ornements.

En djupdykning i rokokons formvärld 

Tisdag 12 april  kl 19–20
Konstakademiens hörsal
Fri entré
Ingen förbokning krävs men begränsat antal platser.

Merit Laine, docent i konstvetenskap och Sabrina Norlander Eliasson, professor i konstvetenskap Stockholms universitet, intervjuas av Svante Helmbaek Tirén, curator och skribent.

Rocaille är namnet på det ornament som mer än något annat definierar rokokons formvärld. I rocaillen hyllas det organiskt oregelbundna och lekfullt eleganta. Den dök upp i otaliga former i inredning, möbler, konsthantverk och arkitektur under 1700-talets första hälft och mitt. Sen dess har den varit både älskad och hatad och upprepats i nytolkningar av rokokon under både 18- och 1900-talet.

Men hur uppstod rocaillen och hur kommer det sig att den blev ett så viktigt uttryck? Och vad berättar den om 1700-talets tankar om konst och arkitektur?

 

En föreläsningsserie om dekorationskonstens historia 

Överallt i äldre konst och arkitektur hittar vi ornamentik av olika slag. Det som vi idag kallar för “krusiduller” eller “pynt” på till exempel husfasader, takstuckaturer, snickerier, inredning och mycket annat var delar av en stor och levande formvärld av ornament. Vissa av dem hade rötter tillbaka till antiken och forntiden medan annat var nya uttryck som lades till kontinuerligt – ända tills ornamentiken mer eller mindre avskaffades som konstart på 1900-talet. 

Idag är det många som fascineras av ornamentikens myllrande rika formförråd samtidigt som det ofta kan vara svårt att förstå sig på. Vad hade alla dessa ornament för funktioner eller budskap? Varför ansågs de vara så viktiga och vilken betydelse hade de för olika tiders tankar om arkitektur, konst och kultur?

I tre samtal går vi på djupet med några av historiens vanligaste ornamenttyper. Från renässansens grotesker till rokokons rocailler och det sena 1800-talets smältdegel av stilar och ornamentik ger vi exempel på hur man kan förstå mer av dekorationskonstens betydelse och hur man kan tolka den. 

Svante Helmbaek Tirén, samtalsledare

I föreläsningsserien Ornamentets anatomi ingår även:

> Grotesken
Tisdag 26 april

> Att läsa ornamentik – en vandring genom Konstakademiens hus
Lördag 14 maj