april 2022

tis26apr19:0020:00GroteskenFöreläsningsserie 26 april

Info

Andrea Mantegna (1431–1506) Grotesque, Self-portrait

Medverkande:
Svante Helmbaek Tirén, curator och skribent
Martin Olin, docent i konstvetenskap och forskningschef på Nationalmuseum.

Tisdag 26 april  kl 19–20
Konstakademiens hörsal
Fri entré
Ingen förbokning krävs men begränsat antal platser.

Grotesker kallas en typ av ornamentik där människor, djur, mytiska varelser och andra figurer binds ihop i geometriskt arrangerade växtslingor. De har sitt ursprung i antikens Rom och väckte sensation när de återupptäcktes i underjordiska ruiner på 1400-talet. Från renässansen fram till 1900-talet utvecklades en bred flora av olika variationer av groteskmotivet som ständigt anpassades och förnyades efter nya stilideal.  När man väl lärt känna grotesken upptäcker man snart att den varit en av våra viktigaste ornamenttyper i äldre arkitektur, konst och konsthantverk. 

I det här samtalet med Martin Olin och Svante Helmbaek Tirén tittar vi närmare på groteskens ursprung och och betydelse genom olika exempel från främst renässansens och barockens formvärldar. 

En föreläsningsserie om dekorationskonstens historia 

Överallt i äldre konst och arkitektur hittar vi ornamentik av olika slag. Det som vi idag kallar för “krusiduller” eller “pynt” på till exempel husfasader, takstuckaturer, snickerier, inredning och mycket annat var delar av en stor och levande formvärld av ornament. Vissa av dem hade rötter tillbaka till antiken och forntiden medan annat var nya uttryck som lades till kontinuerligt – ända tills ornamentiken mer eller mindre avskaffades som konstart på 1900-talet. 

Idag är det många som fascineras av ornamentikens myllrande rika formförråd samtidigt som det ofta kan vara svårt att förstå sig på. Vad hade alla dessa ornament för funktioner eller budskap? Varför ansågs de vara så viktiga och vilken betydelse hade de för olika tiders tankar om arkitektur, konst och kultur?

I tre samtal går vi på djupet med några av historiens vanligaste ornamenttyper. Från renässansens grotesker till rokokons rocailler och det sena 1800-talets smältdegel av stilar och ornamentik ger vi exempel på hur man kan förstå mer av dekorationskonstens betydelse och hur man kan tolka den. 

Svante Helmbaek Tirén, samtalsledare