maj 2025
- Super event man
mĂĄn
tis
ons
tor
fre
lör
sön
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Info
”Modern arkitektur har ofta stilformer utan mening. Var kritisk mot dem. Icke en form, icke ett utförandesätt utan mening, orsak. Fråga alltid varför” Gunnar Asplund inför ett föredrag.Gunnar Asplund blev
Info
”Modern arkitektur har ofta stilformer utan mening. Var kritisk mot dem. Icke en form, icke ett utförandesätt utan mening, orsak. Fråga alltid varför” Gunnar Asplund inför ett föredrag.
Gunnar Asplund blev bara 55 år, men lyckades under sitt korta liv skapa några av vårt lands mest berömda byggnader från modern tid. Han har varit en förebild för arkitekter i Norden och internationellt. Hans arkitektur står för tidlösa värden som inspirerat generationer och är därför lika intressant idag som när den kom till.
Den period som brukar kallas ”Swedish Grace” (1910–1930) var en guldĂĄlder i svensk arkitektur och design. Gunnar Asplund gick dĂĄ i täten för utvecklingen och lade därmed ocksĂĄ grunden för sitt eget livsverk. Han bar med sig erfarenheter av äldre traditioner när han ritade hus för den moderna tidens behov och förutsättningar. Fasaden var inte det viktigaste, utan snarare de inre rummen och grundläggande värden i arkitekturen som ljuset, skalan, proportionerna, sambanden mellan rummet, huset och omgivningen.Â
Utställningen görs i anknytning till utgivningen av ledamoten Eva Erikssons bok Gunnar Asplund. Arkitekt i brytningstid 1909–1931, som ges ut av Appell förlag i samarbete med ArkDes. Utställningen lyfter fram Gunnar Asplund som inspirerande visionär arkitekt.
Skrivet om utställningen:
> Utställningskritik

Info
I Grand Tour framträder hur seendet, från det sena 1600-talets hovmåleri till 1800-talets resefotografi, format och speglat föreställningar kring det främmande i relation till Nordafrika och den islamisk-arabiska världen. Amin
Info
I Grand Tour framträder hur seendet, från det sena 1600-talets hovmåleri till 1800-talets resefotografi, format och speglat föreställningar kring det främmande i relation till Nordafrika och den islamisk-arabiska världen. Amin Zouiten undersöker, inom ramen för Bernadotteprogrammet, reseskildringen som fiktion och dess koppling till grundandet av Konstakademien – en institution vars kungliga position historiskt har format sättet att avbilda och förstå det avlägsna.
I kortfilmen Vom Nil, som utgör en central del av utställningen, återvänder kameran till de platser som dokumenterades av den svenska drottningen Victoria av Baden (1862-1930) i hennes omfattande fotografiska samling från sent 1800-tal. Baden, som på läkarens inrådan sökte sig till Egypten på grund av det påstått hälsosammare varma klimatet, tog som en av Sveriges första amatörfotografer under sina två vistelser runt 1890 cirka 3000 fotografier. Dessa finns idag arkiverade i Kungliga Slottets Bernadottebibliotek.
Namngiven efter Badens egen publicerade reseberättelse följer den samtida Vom Nil Nilens sträckning från Port Said till Abu Simbel i söder, den rutt som speglar den tidiga massturismens framväxt. Efter Suezkanalens öppnande 1869 och i samband med den efterföljande brittiska ockupationen av Egypten fick resebolaget Thomas Cook en avgörande roll i att forma både massturismen och landet som resmål. Denna organiserade turism blev, likt Napoleons tidigare informationsspridning och desinformation om antika Egypten, ett kraftfullt verktyg för att befästa en särskild bild av landet, där koloniala rutter, utsiktspunkter och monument kom att definiera hur Egypten skulle presenteras och upplevas. I filmen dokumenterar bilderna periferin kring dessa historiska platser, samtidigt som ljudspåret genom fragment från olika tidsepoker undersöker platsernas topografiska förändring bortom vykortsvyerna.
Vidare i utställningen visas en svartvit 16mm-film som utgår från David Klöcker Ehrenstrahls sena 1600-talsmålning Kamel med förare (1688). Målningen, som idag hänger i det första publika rummet på Drottningholms slott, anses inom svensk konsthistoria vara den första dokumenterade avbildningen av en muslim i Sverige. Målningens ursprung kan spåras till 1687, då greve Nils Bielke efter slaget vid Mohács i Ungern förde med sig en dromedar och dess ottomanska skötare till Sverige. Skötaren, som fick namnet Schiaba och senare döptes i Storkyrkan med kung Karl XI som vittne, blev tillsammans med sin kamel motivet för Ehrenstrahls målning. Där placerades de två subjekten i ett landskap som snarare för tankarna till Nordafrika än till den turkiska eller ungerska miljö kamelen ursprungligen kom från – en första geografisk förskjutning som troligtvis inspirerats av hans samtida, den flamländska målaren Jan Asselyn. I filmen möter vi en ensam kamel placerad på Ölands Alvar. I det svartvita fotografiet skapar denna placering en geografisk förskjutning där alvaret, ett landskap som intar en särskild plats inom den svenska konsthistoriens landskapsmåleri, laddas med nya föreställningar och kamelen framträder i ett tillstånd bortom geografi och tid.
Amin Zouiten tilldelades ett stipendium inom Bernadotteprogrammet 2024.
> Läs mer
Info
Filmvisning Datum: 3 majTid: kl. 11:00 - 16:00Filmen är 13 minuter lång och visas i utställningen under dagen.  Det föränderligaEn stillsam poetisk dokumentär där vi följer
Info
Filmvisning
Datum: 3 maj
Tid: kl. 11:00 – 16:00
Filmen är 13 minuter lĂĄng och visas i utställningen under dagen. Â
Det föränderliga
En stillsam poetisk dokumentär där vi följer en liten skock får genom årstidernas växlingar på en förfallen gård vid Ölands östra sida – en värld som långsamt vrider sig genom tiden. Filmad med mobilkamera 2012-2024 på Gustavs gård i Kläppinge, Öland.
En film av Staffan Lindqvist
Foto: Johanna Karlin, Staffan Lindqvist
Röster: Anna Rydstedt, Johan Jönson
Producerad av: Undantaget film 2025. Â
Alldagliga föremål och material, hämtade från lantbrukets värld rör sig i ett gränsland mellan det välkända och det främmande. Tingen befinner sig i ständig omvandling och rörelse, transformeras till fragment av vacuum, väntan och angrepp. Omformas i fantasier om det tillfälliga och förbrukade, befrias från minne och hänskjuts till glömskan. Mellan stiltje och rörelse går tiden, utplånar alla spår.
Johanna Karlin mottog Konstakademiens utställningsstipendium ur Folke Hellström-Linds fond 2023. Stipendiet omfattar en utställning vid Konstakademien, medel för att genomföra utställningen samt en utställningskatalog.
Foto: ©Johanna Karlin / BUS 2025
Info
Naturens hjärtslag – dess tysta viskningar, oändliga mysterier och sköra poesi – leder mig genom landskap av liv och förgängelse. Jag utforskar det osynliga, det förbisedda: ekosystemens finstämda väv och
Info
Naturens hjärtslag – dess tysta viskningar, oändliga mysterier och sköra poesi – leder mig genom landskap av liv och förgängelse. Jag utforskar det osynliga, det förbisedda: ekosystemens finstämda väv och mikroskopiska livsformer som bär på berättelser om överlevnad och transformation. I dessa skiktade narrativ vilar artutrotningens tysta skrik och klimatförändringarnas dova skuggor, sammanflätade som en underström i berättelsen. Verken blir en påminnelse om den bräckliga balansen mellan skapelse och förstörelse, livets cykliska rörelse och vår tids ständiga kamp för att bevara det som ännu andas.  Målningarna kombinerar subtila inslag av bladmetall och olja, där materialens möte skapar djup och skiftningar i ljus och textur.
Anne Maria Udsen
Anne Maria Udsen firar i år 30 år som konstnär. Hon debuterade på Den Frie i Köpenhamn 1995 och vid Royal Academy of Arts i London 2001. Sedan dess har hennes verk visats i både nordiska och internationella sammanhang.
Foto: Detalj från The Womb of the Sea, olja och bladmetall på HDF.
© Anne Maria Udsen/BUS 2025
lör03maj11:0016:00FilmvisningDet föränderliga3 maj
Info
Filmvisning den 3 maj 11 - 16 Plats: Johanna Karlins utställning ”Ett trevande efter det identiska” på Konstakademien. En stillsam poetisk dokumentär där vi följer en liten skock får genom årstidernas växlingar
Info
Filmvisning den 3 maj 11 – 16
Plats: Johanna Karlins utställning ”Ett trevande efter det identiska” på Konstakademien.
En stillsam poetisk dokumentär där vi följer en liten skock får genom årstidernas växlingar på en förfallen gård vid Ölands östra sida – en värld som långsamt vrider sig genom tiden
Titel: Det föränderliga
En film av Staffan Lindqvist
Foto: Johanna Karlin, Staffan Lindqvist
Röster: Anna Rydstedt, Johan Jönson
Flmad med mobilkamera
2012-2024 på Gustavs gård i Kläppinge, Öland
Producerad av Undantaget film 2025.
tis13maj18:0019:00Guidad visning: Asplunds Skandia13 maj
Info
I samarbete med Bio Skandia bjuder Konstakademien in till en guidad visning av ett av Gunnar Asplunds mest ikoniska verk – Skandia-Teatern. Biljetter & bokning Boka din plats viaÂ
Info
I samarbete med Bio Skandia bjuder Konstakademien in till en guidad visning av ett av Gunnar Asplunds mest ikoniska verk – Skandia-Teatern.
Biljetter & bokning
Boka din plats via > Bio Skandias hemsida.
Tisdag 13 maj, kl. 18:00
Skandia-Teatern, invigd 1923 och ritad av Asplund, är en av Sveriges mest unika biografer – ett arkitektoniskt mästerverk där filmens magi förstärks av rummets storslagna design. Redan vid invigningen väckte biografen uppmärksamhet för sin klassicistiska inredning och kallades med rätta ”Europas vackraste biograflokal”. Interiören är en konstnärlig skatt, med detaljer skapade av 1920-talets främsta svenska konstnärer. Väggmålningar, broderier och skulpturer skildrar filmens och teaterns värld, från Shakespeare till Hollywoods guldålder. Skandia är mer än en biograf – det är en levande filmkatedral, där Asplunds arkitektur och konstnärliga utsmyckning gör varje visning till en estetisk och historisk upplevelse.
Under visningen får vi en djupare inblick i biografens arkitektoniska utformning och de detaljer som gör Skandia till ett av Asplunds mest uppmärksammade verk.
Skandia har genom åren genomgått flera omfattande förändringar som förvanskade Asplunds ursprungliga vision, men i slutet av 1980-talet inleddes ett ambitiöst restaureringsarbete för att återställa biografens unika design. När Skandiabiografen, strax efter sitt 100-årsjubileum hösten 2023, plötsligt stod utan hyresgäst och riskerade att gå förlorad, startade Stockholms filmfestival en crowdfunding-kampanj för att hålla Skandia vid liv. För första gången på nära ett decennium står nu Skandiabiografen åter öppen för allmänheten och visar film på stora duken!
Foton: Lasse Olsson
Info
Master of Fine Arts Utställande studenter/Exhibiting students Esmeralda Ahlqvist, Jaana-Kristiina Alakoski, Silja Beck, Viktor Berglind Ekman, Isolde Berkqvist, Johanna Bjurström, Elmer Blåvarg, Moa Cedercrona, Niels Engström, Aron Fogelström, Anton Halla, Lewis Henderson,
Info
Master of Fine Arts
Utställande studenter/Exhibiting students
Esmeralda Ahlqvist, Jaana-Kristiina Alakoski, Silja Beck, Viktor Berglind Ekman, Isolde Berkqvist, Johanna Bjurström, Elmer Blåvarg, Moa Cedercrona, Niels Engström, Aron Fogelström, Anton Halla, Lewis Henderson, Sanna Håkans, Alden Jansson, Marie Karlberg, Andrea Larsson-Lithander, Jost Maltha, Caio Marques de Oliveira, Kayo Mpoyi, Therese Norgren, Sofia Romberg, Maria Toll, Cilia Wagén, Joi Wengström
Utställningsgrupp/Exhibition group
Jenny Olsson, Johanna Gustafsson FĂĽrst, Silvia Thomackenstein
Utställningstekniker/Exhibition technician
Daniel Norrman
Vernissage
Torsdag 22 maj 16.00–19.00
Ă–ppettider/Opening hours
Måndag: Stängt
Tisdag–Söndag kl. 11.00–16.00
Torsdag kl. 11.00–19.00
Stängt på Kristi himmelsfärdsdag (29 maj) och Nationaldagen (6 juni)
Monday: Closed
Tuesday-Sunday: 11.00–16.00
Thursday 11.00–19.00
Closed on Ascension Day (May 29) and Swedish National Day (June 6)
Program
Mer information kommer inom kort /More information will follow soon
Grafisk design /Graphic Design
Aron Fogelström & Anton Halla (MFA ’25)
lör24maj16:0022:00Jewish Book Festival24 maj
Info
Datum och tid:Lördag 24 maj 16:00-22:00Söndag 25 maj 11:00-20:00Plats: hörsalen, biblioteket, kaféet> BiljetterKontakt: info@judiskkultur.seDetaljerat program finns på:
Info
Datum och tid:
Lördag 24 maj 16:00-22:00
Söndag 25 maj 11:00-20:00
Plats: hörsalen, biblioteket, kaféet
> Biljetter
Kontakt:Â info@judiskkultur.se
Detaljerat program finns pĂĄ: judiskkultur.se
Bokbord: Hedengrens
Musik: Freudenthal Klezmer band
Graphic design: Waters Löwenhielm
Program editor: Theo Loefler
Creative and executive director: Lizzie Oved Scheja
Arrangeras av Judisk kultur i Sverige i samarbete med Konstakademien i samband med Judiskt liv i Sverige 250 ĂĄr. Â
Foto: Goni Riskin
Mats Almegård
Jessica Bab
Henrik Berggren
Gunnar Bolin
Jonathan Brott
Henry Bronett
Karin Brygger
Carl Henrik Carlsson
Roy Chen Lars DencikÂ
Alexander FreudenthalÂ
Kaj FriedÂ
Andreas GedinÂ
Tehila HakimiÂ
Anders HammarlundÂ
Peter HandbergÂ
Cecilia HanssonÂ
Deborah Harris Â
Kenneth HermeleÂ
Mikolaj GrynbergÂ
Yaniv IczkovitsÂ
Michael KaufmannÂ
Rebecka Katz ThorÂ
Martin Krasnik
Nicole KraussÂ
Ludvig KöhlerÂ
Jens LapidusÂ
Ola LarsmoÂ
Madelaine LevyÂ
Ingrid LomforsÂ
Sara MannheimerÂ
Hannes MeidalÂ
Stephan Mendel-EnkÂ
Maria ModigÂ
Lukas MoodyssonÂ
Ricki NeumanÂ
Anders OlssonÂ
Daniel PedersenÂ
Dina & Jovan RajsÂ
Yvonne RockÂ
Gabriel Francke Rodau Cecilia RudingerÂ
Emile SchrijverÂ
Sarah SchulmanÂ
Astrid SeebergerÂ
Tom SegevÂ
Nathan ShacharÂ
Johanna SchreiberÂ
Johan SchĂĽckÂ
Greta SchĂĽldtÂ
Margit SilbersteinÂ
Sara SommerfeldÂ
Natalie VerständingÂ
Svante WeylerÂ
Ebba Witt – Brattström
Torkel WächterÂ
Leif ZernÂ
Klas ÅmarkÂ
Elisabeth Åsbrink
Â
sön25maj11:0020:00Jewish Book Festival25 maj
Info
Datum och tid: Lördag 24 maj 16:00-22:00 Söndag 25 maj 11:00-20:00 Plats: hörsalen, biblioteket, kaféet > Biljetter Kontakt: info@judiskkultur.se Detaljerat program finns på: judiskkultur.se Bokbord: Hedengrens Musik:
Info
Datum och tid:
Lördag 24 maj 16:00-22:00
Söndag 25 maj 11:00-20:00
Plats: hörsalen, biblioteket, kaféet
> Biljetter
Kontakt:Â info@judiskkultur.se
Detaljerat program finns pĂĄ: judiskkultur.se
Bokbord: Hedengrens
Musik: Freudenthal Klezmer band
Graphic design: Waters Löwenhielm
Program editor: Theo Loefler
Creative and executive director: Lizzie Oved Scheja
Arrangeras av Judisk kultur i Sverige i samarbete med Konstakademien i samband med Judiskt liv i Sverige 250 ĂĄr.
Foto: Goni Riskin
Mats Almegård
Jessica Bab
Henrik Berggren
Gunnar Bolin
Jonathan Brott
Henry Bronett
Karin Brygger
Carl Henrik Carlsson
Roy Chen Lars Dencik
Alexander Freudenthal
Kaj Fried
Andreas Gedin
Tehila Hakimi
Anders Hammarlund
Peter Handberg
Cecilia Hansson
Deborah Harris
Kenneth Hermele
Mikolaj Grynberg
Yaniv Iczkovits
Michael Kaufmann
Rebecka Katz Thor
Martin Krasnik
Nicole Krauss
Ludvig Köhler
Jens Lapidus
Ola Larsmo
Madelaine Levy
Ingrid Lomfors
Sara Mannheimer
Hannes Meidal
Stephan Mendel-Enk
Maria Modig
Lukas Moodysson
Ricki Neuman
Anders Olsson
Daniel Pedersen
Dina & Jovan Rajs
Yvonne Rock
Gabriel Francke Rodau Cecilia Rudinger
Emile Schrijver
Sarah Schulman
Astrid Seeberger
Tom Segev
Nathan Shachar
Johanna Schreiber
Johan Schück
Greta Schüldt
Margit Silberstein
Sara Sommerfeld
Natalie Verständing
Svante Weyler
Ebba Witt – Brattström
Torkel Wächter
Leif Zern
Klas Åmark
Elisabeth Åsbrink