FORSKNING

Uppdrag
I Konstakademiens stadgar står det att Akademien ska
genom internationella kontakter främja forskning och utveckling inom bildkonst- och byggnadskonst”.

Historik
Sedan 1700-talet främjar Konstakademien både nationella och internationella kontakter genom rese- och vistelsestipendier.

Idag
Syftet med Konstakademiens forskning är att upprätthålla och utveckla kompetens och ny kunskap om våra samlingar främst inom konstvetenskaplig och historisk forskning.

Under 2024/2025 pågår ett arbete med att digitalisera Konstakademiens samlingar. Genom att skapa en lättillgänglig infrastruktur tillgängliggörs Konstakademiens rika källmaterial och förutsättningar skapas för forskningens utveckling. 

Sök i våra samlingar
> Sök i elevlistor 1778–1795. Förteckning över elever i Konstakademiens förberedande skola, Principskolan, grundad 1778.
> Ledamotslistan
> Libris

PÅGÅENDE FORSKNINGSPROJEKT

Kvarlevor i museisamlingar

Konstakademien är en av många kulturinstitutioner i Sverige som har mänskliga kvarlevor i sina samlingar. Det rör sig om skelettdelar som tidigare använts i akademiens anatomiska undervisning. Kunskapsläget om kvarlevorna i samlingen är i nuläget begränsat och behöver förbättras. Konstakademien välkomnar därför att frågan uppmärksammas och driver nu ett internt arbete för att utreda kvarlevornas framtid.

Idag pågår forskning och viktiga samtal om etiken kring hur kvarlevor av detta slag ska hanteras. Både inom museivärlden och samtidskonsten har frågan dykt upp. Konstnären > Simon Ferners arbete är ett exempel som visar hur viktigt det är att lyfta fram denna historia och förstå hur den påverkar oss än idag. 

Länkar till tidigare forskning:

> Rapport om mänskliga kvarlevor i svenska museisamlingar

> Forskningsprojektet Ethical Entanglements