augusti 2023

lör26aug(aug 26)00:00lör30sep(sep 30)00:00Nils Olof HedenskogPAN VÄXTHUS FALLSTUDIER26 augusti - 30 september Typ av Arrangemang:Utställning

Info

PAN
VÄXTHUS
FALLSTUDIER

I tre avdelningar rör jag mig kring tre teman eller snarare bildvärldar som jag uppehållit mig vid under de senare åren. Alla har i någon mån sitt ursprung i mötet med en gammal film eller som i fallet med Växthus, ett grafiskt blad tillkommet på Konsthögskolans grafikskola 1984.

VÄXTHUS är en serie målningar som alla kretsar kring tornet. I dessa arkitektoniska rum har naturen hittat sin egen biotop. Rummen utgör också en spelplats för ett sökande och i all mening lustfyllt måleri.

Den bärande delen i avdelningen FALLSTUDIER emanerar från ett filmklipp av den grekiske filmaren Theo Angelopoulos, nämligen Lenin, demonterad och transporterad på en pråm uppför floden Donau i kölvattnet av kriget på Balkan på 90-talet. Utifrån denna filmhistoriens mest gripande scen har jag gjort en serie variationer som alla kretsar kring floden, pråmen och överfarten.