november 2023
Info
Konstakademien äger en av Europas äldsta samlingar med gipsavgjutningar. Här finns kopior av skulpturer, konstverk, ornament och även en del originalverk. De äldsta är från 1690-talet och idag består samlingen
Info
Konstakademien äger en av Europas äldsta samlingar med gipsavgjutningar. Här finns kopior av skulpturer, konstverk, ornament och även en del originalverk. De äldsta är från 1690-talet och idag består samlingen av runt 900 verk. Fortfarande väcker den laddade frågor om hur vi skapar – och diskuterar – konstnärliga ideal.
Utställningen visas i Konstakademiens salar 25 november 2023 – 24 februari 2024. Albert France Lanord har ritat utställningsarkitekturen. I samband med utställningen publiceras en katalog över Konstakademiens samling av gipsskulpturer, med texter av Eva-Lena Bengtsson, Elisabet Tebelius-Murén, Christina Risberg, och Svante Helmbaek Tirén.
Att teckna och modellera efter gipser var genom århundraden en viktig del av konstnärliga utbildningar. Med gipskopior av kända skulpturer och konstverk gav man eleverna både tekniska färdigheter och skolning i ett konstnärligt ideal präglat av antikens Grekland och Rom. Så småningom inkluderades även renässansens och senare tiders konst som föredöme – innan gipserna till slut förlorade sin betydelse. Under 1900-talet förvandlades de till symboler för en förstelnad konstsyn och försvann nästan helt från undervisningen.
Idag sker en återupptäckt av gipsernas roll i konsthistorien. Både som undervisningsmaterial och uttryck för skiftande ideal ger de oss en nära kontakt med historiens konstupplevelser. Valet av gipser som användes i undervisningen speglar flödet av de visioner och traditioner – likaväl som konflikter och diskussioner – som ständigt format konsten. I utställningen presenteras samlingen med nya perspektiv och tankeställare kring gipsernas betydelse.
Foto: Björn Strömfeldt/Konstakademien.
Bilden togs då gipsmedaljongerna i Nikehallen restaurerades år 2021, tack vare stöd från Stiftelsen Léo Holmgrens Minne.
KATALOG
Köps på plats i utställningen
PROGRAM
Offentliga visningar
Lördag 24 februari kl 14:00
Plats: Salarna
Fri entré, ingen föranmälan krävs
Kontraposto
Ett utforskande i dans och rörelse av Balettakademiens grupp Dans för Parkinson tillsammans med studerande på yrkesdansarutbildningen.
Boka visning!
Är ni ett kompisgäng, förening eller ett företag som vill göra något tillsammans? Boka en visning av utställningen och passa samtidigt på att ta ett glas vin eller något annat gott i vårt kafé.
Pris visning:
Dagtid 2 000 kr + moms 6%
Kvällstid efter kl 16:30 samt lördagar: 3 000 kr + moms 6%
Bokningar till: helen.karlsson@konstakademien.se
TIDIGARE PROGRAM
När gips var lyx
Franska skulptörer och gipsmakare i Stockholm kring år 1700.
Datum: Onsdag 17 januari
Tid: kl 18:00
Plats: Hörsalen
Fri entré, ingen föranmälan krävs
När ett nytt kungligt slott skulle uppföras i Stockholm, under 1600-talets sista år och 1700-talets början, rekryterade arkitekten Nicodemus Tessin d.y. specialiserade skulptörer från Frankrike för att utsmycka de nya våningarna på slottet. Särskilt viktigt var det att dessa konstnärer och hantverkare hade kunskap om klassisk gipsornamentik. Det var nämligen det allra finaste och förnämsta kännetecknet på den goda smak – le bon goût – som den svenska beställaren ville manifestera med sitt nya slottsbygge.
I detta föredrag berättar Linda Hinners, intendent på Nationalmuseum, om de franska hantverkarnas arbeten i Stockholm; både de praktiska aspekterna i tillverkandet av gipserna och om hur detta prestigefulla uppdrag gav dem priviligierade sociala villkor.
Nike, Michelangelo och Sergel
Föreläsning av Eva-Lena Bengtsson, tidigare intendent för Konstakademiens samlingar, om Konstakademiens bruk av gipser som pedagogiska hjälpmedel och statusobjekt.
Datum: Onsdag 24 januari
Tid: kl. 18:00
Plats: Hörsalen
Fri entré, ingen föranmälan krävs
Historisk skulptur i samtida kontext – ett samtal om skapande och historieskrivning
Samtal mellan Salad Hilowle, konstnär, och Svante H Tirén, intendent Konstakademien.
Nytt datum!
Datum: Torsdag 25 januari
Tid: kl. 18:00
Plats: Biblioteket
Datum: Lördag 20 januari
Tid: kl 14:00
Plats: Hörsalen
Fri entré, ingen föranmälan krävs
Träffa en konservator!
Konservator Elisabet Tebelius Murén berättar och visar hur arbetet med rengöring av gipsskulpturer går till:
Tisdag 6 februari kl 13:00-15:00
Torsdag 8 februari kl 13:00-15:00
Vad är ornamentik?
Om dekorationskonstens historia
Föreläsning och visning av Svante H Tirén, intendent för Konstakademiens samlingar
När: Onsdag 7 februari kl 18:00
Plats: Hörsalen, plan 2
Fri entré, ingen föranmälan krävs