januari 2019
Info
Ödsliga stäpper och ökenområden i Kazakstan i södra Sibirien. Här utförde Sovjetunionen mer än 400 kärnvapenexperiment från slutet av 1940-talet och framåt. Det är temat för Markus Anteskogs utställning Tournament of
Info
Ödsliga stäpper och ökenområden i Kazakstan i södra Sibirien. Här utförde Sovjetunionen mer än 400 kärnvapenexperiment från slutet av 1940-talet och framåt. Det är temat för Markus Anteskogs utställning Tournament of Shadows, en svit stora målningar i tusch på fiberduk och tre skulpturer, i en tid när kärnvapen åter har dykt upp som ett reellt hot. Utställningen invigs av konstkritikern och författaren Peter Cornell, 19 januari kl. 13.30 i Konstakademiens Galleri Öst.
Målningarna utgår från dokumentära foton och filmer och beskriver en nebulös skuggvärld mellan apokalyptisk destruktion och paradoxal skönhet, mellan figuration och upplösning. I stormakternas kärnvapenkapprustning tycktes militärstrategisk rationalitet sammanstråla med en inre dödsdrift.
Testområdet i Kazakstan påminner om de otillgängliga och öde landskap som fick namnet icke-platser i Robert Smithsons eller Michael Heizers Land Art. Denna avlägsna periferi i Sibirien långt från maktens centrum blev en avstjälpningsplats: för kärnvapensprängningar men också för dissidenter; redan Dostojevski förvisades till samma ödsliga trakt. Ändå blev denna skenbart gudsförgätna icke-plats ett centrum i hans författarskap, som en existentiell vändpunkt och en ny början. Och i Tournament of Shadows har Markus Anteskog sökt sig till samma yttre och inre icke-platser.
Markus Anteskog, född 1973, bosatt i Hudiksvall. Kungl. Konsthögskolan 1999-2004. Har ställt ut på bland annat Konstepidemin och Galleri Box i Göteborg, Galleri Stene i Stockholm och Hälsinglands museum.