Apollo Belvedere

Apollo  är solens och ljuset gud, som också beskyddar lantbruket. Som poesins och musikens gud står han i spetsen för de nio muserna på Parnassen.

Apollo Belvedere har fått sitt namn efter den del av Vatikanen där originalet till Konstakademins gips stått sedan 1500-talets början. Här är det guden som bågskytt som skildras: han bär ett pilkoger på ryggen och i vänsterhanden syns resterna av bågen. Kanske har han just siktat på den mytiske draken Python?

Konstakademiens gipsavgjutning av Apollo kom till Sverige 1698 och var beställd av slottsarkitekten Nicodemus Tessin för kungens räkning. Från 1780 har den kunnat studeras av eleverna i Akademiens konstskola. Här blev den unga och lugnt behärskade Apollo en viktig kontrast till det dramatiska och tragiska i Laokoongruppen, som ännu idag står i samma rum. Den muskulösa manskroppen var alltså ett ideal som kunde studeras i flera olika antika varianter.

Konstakademiens katalog över samlingarna från 1806, understryker att Apollo Belvedere var ett första klassens konstverk: – det sublimaste, mest nyansrika och engagerande som bevarats från Antiken. Inte underligt att det finns många elevteckningar av denna skulptur. Och att den också inspirerade Sergel när han utformade Gustav III:s staty vid Skeppsbron.