MARLENE DUMAS

Rolf Schocks pris i de visuella konsterna 2011 tilldelas Marlene Dumas

för hennes unika förmåga att skildra människans utsatthet och storhet med ett måleri som inte väjer för att skildra det svåra. Med inlevelse och kritiska ögon lyfter hon fram frågor kring ras, etnocentrism, kön och sexualitet.

Marlene Dumas är född i Sydafrika och numera bosatt i Holland. Hon har en omfattande utställningsverksamhet bakom sig och hennes verk har bland annat visats på Tate Gallery i London, Centre Pompidou i Paris, The Museum of Modern Art i New York och Venedigbiennalen.

Utgångspunkten i Marlene Dumas arbeten är alltid en fotografisk förlaga. Huvuden och kroppar dök upp i måleriet 1984, då hon hastigt lämnade det abstrakta textinsprängda collagen bakom sig. Hon skulle ha kunnat räknas till den neoexpressionistiska generationen målare som Francesco Clemente, Georg Baselitz med flera, men gjorde inte entré på den internationella konstscenen förrän något senare.

Hon debuterade på det holländska Galerie Paul Andriesse, som hon fortfarande tillhör. Förlagorna till hennes bilder består av tusentals polaroidfoton och foton rivna ur tidningar och tidskrifter. Redan som barn fängslades hon av den reproducerade bilden.

Människan är hennes mål, utan att hon ägnar sig åt att kopiera bilden av henne. Förlagan förtätas, förenklas och uppförs som resultatet av en snabb sammanfattande gest. Akvarell och olja är uttrycksmedlen och färgackorden har under åren stramats samman mot en alltmer förfinad renodling. Det är tillvaron satt på sin spets på kanten till graven som fascinerar och ockuperar hennes motivkrets. Gränserna och kroppen utforskas med penseln som närgånget öga. De fotografiska förlagorna kan omsättas och göras till grund för blickens övergrepp, utan att människan i bokstavlig mening utsätts.

Det har sagts om henne att ”Hon har målat döden sedan en lång tid tillbaka”. Kroppar och sörjande manas fram expressivt, sexuellt, latent våldsamt laddade. Hon skriver själv och föredrar att hinna före kritikern med kommentarer kring sitt måleri.

Marlene Dumas föddes 1953 i Kapstaden i Sydafrika och växte upp på familjens vingård strax utanför. 1976 flyttade hon till Amsterdam, där hon fortfarande bor och är verksam. På 1970-talet utbildade hon sig vid University of Cape Town och tog en BA i Visual Arts. 1976–78 studerade hon vid det holländska konstnärsdrivna Ateliers ’63, Haarlem och därefter vid Institute of Psychology, University of Amsterdam. Hon debuterade 1977 och har därefter en omfattande utställningsverksamhet bakom sig runt om i världen: 1996 Tate Gallery, London, 2001 Centre Pompidou, Paris, The Museum of Modern Art, New York, 2009. 2005 deltog hon i samlingsutställningen ”The triumph of Painting”, the Saatchi Collection, samt i Venedigbiennalen.

Marlene Dumas, foto: Ove Kvavik, Munch Museum/Munchmuseet, Oslo
Double, 2011-2013, oil on canvas, 200 x 100 cm. Credits collection: The Rachofsky Collection Copyright work and courtesy image: Marlene Dumas. Credits photography: Peter Cox, Eindhoven