MONA HATOUM

Rolf Schocks pris i de visuella konsterna 2008 tilldelas Mona Hatoum

för ett rikt och mångförgrenat konstnärskap som gestaltat erfarenheter som har med exil och genus att göra. Med stor receptivitet har hon använt sig av de senaste decenniernas nya inmutningar när det gäller uttrycksmedel och materialval för att föra fram ett angeläget innehåll och djupgående personliga erfarenheter.

Mona Hatoum är född 1952 i Beirut av palestinska föräldrar. Hon är bosatt och verksam i både London och Berlin sedan 1975 då inbördeskriget i Libanon hindrade henne från att åka hem efter vistelsen i London. Mona Hatoum arbetar med skulptur, video, installation, och performance – ofta med fokus på den mänskliga kroppen.

Hon är utbildad vid the Byam Shaw School of Art, London och Slade School of Art, London. Hatoums verk har ställts ut vida på ansedda museer och gallerier i Europa, USA och Australien och hon har medverkat på konstbiennaler i Venedig, Sydney och Istanbul. Under 1995 nominerades hon till Turnerpriset för utställningarna på Centre Georges Pompidou, Paris (1994) och på Londongalleriet White Cube (1995).

År 2004 erhöll hon det prestigefyllda Sonningpriset som delas ut av Köpenhamns universitet. Samma år tilldelades hon den schweiziska konstutmärkelsen Roswitha Haftmann Prize i Zürich.