januari 2022

lör29jan(jan 29)12:00lör05mar(mar 5)16:00White Men Can’t JumpHenrik Ekesiöö - utställningsstipendiat29 januari - 5 mars Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Henrik Ekesiöö "Onsdag" 2020, målad brons.

White Men Can’t Jump handlar i stort om inkompetens, missbruk och oförmåga att skapa en fungerande tillvaro. Jag tycker om titeln av flera anledningar, men huvudsakligen för att den pekar ut just inkompetens på ett fint och tydligt sätt. Det är en nyckel för att förstå människorna som är gestaltade i utställningen. Att visa upp dem som inkompetenta utgör en ömhetshandling, att betrakta sina närmaste och konstatera att de är inkompetenta varelser. Primater som inte har gett efter för självdomesticering, vilket ju på många sätt hade varit den enkla vägen.

Att hämta full på dagis har ändå sin charm, det är inte ett privilegium, tvärtom ser och vet alla vad som pågår och det är ingen som gör det utan att känna skam. Men driften är ändå starkare än allt annat och med ett grepp hårdare än diamanter tar den med sitt värddjur och dess omgivning på en resa.

Det ni kan se i katalogen och i utställningen är delar av en sådan resa, fragment som jag minns tydligt. Minnen som har följt mig genom livet och format många av de val jag gjort. Det är vad det är och ingenting som jag skulle välja bort. Dessa upplevelser har väl inte heller direkt gjort livet enklare, men de har satt saker och ting i perspektiv och för det är jag tacksam. Jag dras också med en känsla av att utrymmet för de som inte inrättar sig i ordningen ständigt krymper. Här har vi verkligen något att lära av fyllot. Även om det råkar vara så att fyllot inte har valt att stå upp för något, snarare motsatsen, så agerar de ändå broms i en samhällsutveckling som skenar mot kontroll, byråkrati och andra tråkigheter.

Henrik Ekesiöö

Henrik Ekesiöö, f. 1983 i Stockholm, Masterexamen vid Konsthögskolan, Umeå Universitet 2010.

Ekesiöös konstnärskap kännetecknas av historieberättande i olika former. Hans praktik rymmer skulptur, performance, musik och video.

2019 mottog Henrik Ekesiöö Konstakademiens utställningsstipendium ur Folke Hellström Linds fond. Stipendiet omfattar en utställning vid Konstakademien, medel för att genomföra utställningen samt en utställningskatalog. I utställningen som öppnar 29 januari 2022 visas flertalet skulpturer i brons.