mars 2020

mån16mar(mar 16)11:00sön14jun(jun 14)16:00ORNAMENT - BÖCKER OCH GIPSERUr Konstakademiens samlingar16 mars - 14 juni Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Detalj från kapell i Biarritz ur Revue Générale de L`Architecture et des Travaux Publics 1877

16 mars – 29 mars 2020

I anslutning till Konstakademiens föreläsningsserie om Ornamentik visas under en kort period ett urval av böcker från de senaste 200 åren ur Konstakademiens bibliotek, kompletterat med gipsornament ur samlingarna. Böckerna köptes ursprungligen för att användas av ledamöter, lärare och elever vid Akademien.

Här finns standardverk inom ornamenthistorien och exempel på hur bokomslag och bokband utformats under perioden, de flesta från decennierna runt år 1900. Somligt är praktfulla planschverk som inspirerat konstnärer, arkitekter och inredare. Andra böcker är tryckta på dåligt trähaltigt papper med målet att genom ett billigt pris nå många läsare. Men detta behöver inte alltid betyda att formgivningen är eftersatt.

Med några exempel från folkligt måleri och textil, tatueringskonst och grafik vill vi också visa på hur det ornamentala / dekorativa uttrycks inom synnerligen olikartade kulturkretsar.  Mer än att göra anspråk på att berätta en ornamentikens hela historia har urvalet av böcker syftat till att stimulera till egna tankar om den dekorativa bildkultur som finns omkring oss idag.