augusti 2024

lör24aug(aug 24)10:00lör05okt(okt 5)00:00Maija Lempiäinen NyrénUnder ytan skriker havet24 augusti - 5 oktober Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Mitt konstnärskap är starkt förknippat till naturupplevelser och inre landskap. Jag är intresserad av att förmedla en personlig inlevelse av tiden, minnen och naturen.

Verken kan ses som surrealistiska, abstrakta och känslomässiga.

Utställningen kommer att visa måleri, skulptur och poesi.

När bilder talar föds det underbaras poesi
Text: Emma Lundenmark

Att gå in i Maija Lempiäinen Nyréns poetiska bilder är att se. Att vilja se och att utforska själva kärnan i vad som får oss att vilja skapa. I utställningen ”Under ytan skriker havet” blandas målningar, skulptur och poesi.

Maija har ett djup i sitt skapande som är närapå otidsenligt, det är evigt. Det är tidskrävande. En idé kan behöva ett decennium på sig för att falla på plats, och orden var inget undantag. Allt är ett djupdykande i det undermedvetna. Verken springer ur ett undervattenstema, där de finska namnen för olika sorters alger fått ge vidare inspiration ur både drunknande och extas. Vi rör oss mellan barndomsminnen, naturförnimmelser och själva känslan i måleriprocessen.

I utställningen presenteras också en bok med både text och bild, eftersom Maijas målningar en dag började tala i dikter. Hundratals bilder och skulpturer har under åren blivit till hundratals dikter, och i boken presenteras ett urval av dessa. Maijas poesi är bilder, på samma sätt som hennes konst är poesi. Allt är ett, allt fördjupas och blir ett eko av hennes egen poetiska och konstnärliga strävan.

Att gå in i Maijas konst är att gå så långt att även en själv transformeras. Det skapade blir något verkligt. Dikternas rum och de rum som målningarna öppnar blir det sköna som färgar av sig på tillvaron i stort. En ny värld träder fram genom hennes poetiska blick; En värld där det är mörkt under ytan men där vi ändå försöker mötas i det sköna. Allt är förgänligt och allt är evigt i Maijas underbara bildvärldar.

Maija Lempiäinen Nyrén
Född 1957, Nystad, Finland
Bor och arbetar i Stockholm

Utbildning
1981-1987 Konstfackskolan, Stockholm
2017-2018 Kungliga Konsthögskolan, Stockholm

Separata utställningar, urval
1993, 1997, 2000, 2002, 2007 Galleri Argo, Stockholm
1998 Galleri Leena Kuumola, Helsingfors, Finland
2004 Tandem, Kulturhuset, Stockholm
2005 Konsthallen, Sörmlands Museum, Nyköping
2008 Galleri Grafiska Sällskapet, Stockholm; Rättviks Konsthall
2010 Galleri Katariina, Helsingfors / Helsinki, Finland
2012 Galleri Cupido, Stockholm
2024 Konstakademien, Stockholm

Representerad
Statens Konstråd
Stockholms Konstråd
Svenska ambassader i Libanon, Sydafrika, Slovenien, Malaysia och Kenya
Landsting & kommuner runt om i Sverige

© Maija Lempiäinen Nyrén / Bildupphovsrätt 2024
© Maija Lempiäinen Nyrén / Bildupphovsrätt 2024