september 2023

fre29sep17:0020:00LjudeventAnastasia Ax, Marja- Leena Sillanpää, Maria W Horn, Sara Arrhenius29 september

Info

FREDAG 29 SEPTEMBER KL. 17-20
 
I samband med Anastasia Ax utställning Settlers görs ett ljudperformance samt efterföljande konstnärsamtal.
 

Datum: fredag 29 september
Tid: 17:00 – 20:00
Plats: Galleri Väst och Hörsalen
Medverkande: Anastasia Ax, konstnär, Marja- Leena Sillanpää, konstnär, Maria W Horn, kompositör samt Sara Arrhenius, hedersledamot av Konstakademien.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.
Konstakademiens kafé är öppet under kvällen.
Ljudperformance: kl. 17:30
Konstnärssamtal: kl. 18:30

Foto: Anastasia Ax

Memorabilia

I ljudeventet Memorabilia används restobjekt från tidigare verk som musikaliska komponenter. Memorabilia har uppförts flera gånger, i olika sammanhang och på olika platser. Ramverket är konstant, men de objekt och material som används förändras i relation till konstnärens pågående arbete.

Memorabilia (Settlers) utgår från restmaterial från installationen Settlers som just nu visas på Konstakademien i Stockholm. Bitar av lättbetong, gips, järnoxidpulver återinstalleras på gipsskivor som fungerar som ljudalstrande bord. Med kontaktmikrofoner undersöker Anastasia Ax ljud som kontaktyta mellan hennes egen kropp och materialen. 

Till fredagens ljudevent har konstnären bjudit in kompositören Maria W Horn och konstnären Marja-Leena Sillanpää som kommer bidra till en helhetsupplevelse.

MEDVERKANDE

Foto: Lars Siltberg

ANASTASIA AX

Anastasia Ax konstnärskap präglas av en blandning av performance, måleri, skulptur och ljud. Hon använder sin kropp som utgångspunkt i brutala eller subtila kollisioner med fysiska material. Ax undersöker dekonstruktion och transformation som ett sätt att skapa nya berättelser, rasera givna föreställningar och bryta fysiska och imaginära gränser.

Foto: Leif Elggren

MARJA-LEENA SILLANPÄÄ

I sin konst vill Sillanpää belysa våra kopplingar till tiden och paralleller mellan till synes skilda händelser. Det handlar om historien som varit eller det som ska komma i ett ögonblick av ”nu”. I sina arbeten vill hon visa en underliggande möjlighet att få kontakt med något bortanför det vi ser. Förutom den visuella konsten uttrycker hon sig i text, ljud, performance och installation.


Foto: Märta Thisner

MARIA W HORN

Tonsättare med fokus på på minimalistisk musik som framhäver ljudets inneboende spektrala egenskaper. Hennes fokus är på elektroakustiska format, med en varierad instrumentering som sträcker sig från analoga synthar till kör, stråkinstrument, piporgel och olika kammarmusikaliska uppställningar. Marias konstnärskap kombinerar intresset för mänsklig perception och rumslighet med audiovisuella komponenter som verktyg för att överskrida gränser för tid och rum, verklighet och dröm.

Foto: Julien Bourgeois, SI

SARA ARRHENIUS

Hedersledamot av Konstakademien. Den 1 januari 2023 tillträdde Sara Arrhenius som direktör för Svenska institutet Paris. Vid sidan av chefsuppdraget för Institut suédois är Arrhenius även kulturråd vid Svenska ambassaden i Paris. Arrhenius kommer närmast från en tjänst som rektor vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har även en lång karriär bakom sig som kulturskribent, konstkurator och författare i Sverige och internationellt.