januari 2023

lör21jan(jan 21)00:00lör25feb(feb 25)00:00Jenny Källman(we have our own song)21 januari - 25 februari Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Med sitt unika uttryck, som refererar såväl till surrealismen som till 1970-talets dokumentärestetik, är Jenny Källman en betydelsefull representant för de senaste decenniernas svenska fotobaserade konst. Hennes noggrant iscensatta fotografiska verk hämtar ofta sina miljöer från anonyma stadslandskap, ”icke-platser”, med dolda eller bortvända unga kroppar och ansikten. Men hennes bildrum kan också vara abstrakta och byggs då upp och struktureras av fotografiets elementa: former och kroppar i rörelse, ljus och skugga, speglingar och reflexer. På Konstakademien visar hon en fotografisk spegelinstallation. Under vernissagen spelade musikgruppen Les Big Byrd i installationen.

Jenny Källman (f 1973) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg och vid Konstfack i Stockholm  där hon tog examen 2002. Hon har haft ett stort antal separatutställningar, på Björkholmen Gallery i Stockholm, David Risley Gallery i Köpenhamn, m fl. Hon har också medverkat i flera tongivande samlingsutställningar, bland annat Artipelags utställning ”Det synliga” (2014), som var först med att lyfta fram verk av en ny generation konstnärer som arbetar med fotografi som uttrycksmedel, och i Moderna Museets mycket uppmärksammade ”Golden Sunset” (2017–2018) med fotografiska verk som nyligen förvärvats till museets permanenta konstsamling.

© Jenny Källman/BUS 2023