augusti 2022

lör27auglör01oktIda-Johanna LundqvistSpending time with ghosts 27 augusti - 1 oktober Typ av Arrangemang:Utställning

Info

”Spending time with ghosts är en dikt i skulpturens form – tillägnad det som är och var, och till de som saknas. Utställningen rör sig genom historien. Dröjer sig kvar vid festonger, stilleben och ornament. På sjukhus och institutioner. Tar sig in i gravlundar och palats, gårdar, stugor och stall. Till metaforerna och symbolerna som berättar om människans försök att finna mening i det oundvikliga.”

Ida-Johanna Lundqvist

OM BERNADOTTEPROGRAMMET

Kungl. Akademien för de fria konsterna, Kungl. Musikaliska akademien, Kungl. Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur har sedan 2016 ett gemensamt stipendieprogram med syftet att fördjupa akademiernas samverkan och ett akademiöverskridande arbete till gagn för forskare och yngre konstnärliga utövare.

Stipendiet omfattar 120 000 kronor ur Axel Hirschs donationsfond, ett års ateljévistelse samt en utställning vid Konstakademien.

Konstakademien tilldelar Ida-Johanna Lundqvist ett stipendium inom Bernadotteprogrammet 2021

för sitt konstnärliga arbete inom projektet Allegoria kring den mänskliga kroppen, ritualer, språk, sjukvårdens historia och begravningsritualer. Konstnären rör sig fritt inom olika media och material, som skulptur, installation och ljud. Till hennes konstnärliga verksamhetsfält hör ord och text. Med det skenbart enkla träffar hon jublet och smärtpunkterna i tillvaron, tröstar och helar och skapar sammanhang i den obegriplighet vi kallar livet på jorden.