oktober 2023

lör21okt(okt 21)00:00lör04nov(nov 4)00:00FOUGSTEDT x 3Tengbomhallen21 oktober - 4 november Typ av Arrangemang:Utställning

Info

I enlighet med konstnären Erik Wessel-Fougstedts testamente donerades ett stort antal konstverk av honom och fadern Arvid Fougstedt till Konstakademien 1990. En första utställning ” Donation Fougstedt” visades på Konstakademien 1992. För att uppfylla donatorns önskan genomfördes försäljningsutställningen ”Fougstedt x 2” i Galleri Öst 2016-2017. Nu bjuder vi in publiken igen till ytterligare en utställning  där alla utställda verk kommer att vara till försäljning och medlen går oavkortat till fonden.

Medlen ur Wessel Fougstedts fond har under åren främst används till att möjliggöra utlandsvistelse för konstnärer i Grez-sur-Loing och på Cité Internationale des Arts i Paris.

Arvid Fougstedt (1888-1949)
Arvid Fougstedt studerade vid Tekniska skolan i Stockholm samt i Paris på Académie Colarossi och för Henri Matisse.

Han sökte sig tidigt till mer klassiska former, där linjen betonas och anses tillhöra en av de främsta företrädarna för ”den nya sakligheten” under 1920-och 30-talen. Fougstedt blev också en betydande porträttkonstnär, omtalad för sin iakttagelseförmåga och inlevelse till de porträtterade.

1934 blev Arvid Fougstedt ledamot av Konstakademien.

Erik Wessel-Fougstedt (1915-1990)
Erik Wessel-Fougstedt, son till Arvid Fougstedt, inledde sina studier med bl a arkeologi och konsthistoria vid Stockholms högskola. Sina konststudier genomförde han vid Tekniska skolan samt med vidare studier i teckning på Konstakademin i Köpenhamn. Hans konst består främst av porträtt och stadsskildringar, inte minst från Stockholm i såväl olja, som akvarell, tusch och blyerts. Han var även verksam som grafiker med linoleum- och träsnitt som främsta medium.