april 2022

tis26apr(apr 26)00:00lör30apr(apr 30)00:00Enno HallekPalette Landscapes26 april - 30 april Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) är landets äldsta och största allmänna konstförening med syfte att stödja samtidskonsten och väcka intresse för samtida konst. Några gånger per år presenterar SAK serien SAK Edition, multiplar i begränsad upplaga.

I Tengbomhallen på Konstakademien visas Palette Landscapes av Enno Hallek 26-30 april. 

Tio unika verk, plywood, bemålade på båda sidor, varierande storlek, 1980-2022
Verken släpps i maj månad. 

Enno Hallek (f 1931, Rus i Estland) studerade vid Kungl. Konsthögskolan 1953-58 och var professor vid Kungl. Konsthögskolan 1981-91. Han är ledamot av Konstakademien. Enno Halleks mest kända konstverk, regnbågen i Stadions tunnelbanestation från 1973, ses av tusentals människor varje dag.

Att beskriva Enno Halleks konstnärskap är både lätt och svårt. Hans språk är hans eget men hans motivvärld är universell. Hallek har i 60 år försökt (och lyckats) fånga horisontlinjer och solnedgångar. Det är en bragd med tanke på motivens inbyggda efemära natur. Han har skapat verk som kan användas men inte som bruksobjekt utan som de konstverk de är. Hans verk för SAK:s medlemmar är bemålade paletter, och som alltid med Hallek är de tvåsidiga rent fysiskt och mångtydiga rent konstnärligt. De är vägg eller tak-hängda objekt som föreställer något på ett ting som i sin materiella hemvist egentligen ska användas för att blanda den färg som sedan ska skapa en bild. Men Palette Landscapes innehåller redan bilderna.

Sara Walker, verksamhetsledare SAK

 Foto: Jean-Baptiste Béranger