november 2023

lör18nov(nov 18)06:45lör13jan(jan 13)00:00Edward JarvisNOSTOS - νόστος 18 november - 13 januari Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Merparten av mitt liv har skett i samhällets skrevor av omstrukturering. Utdömda industriområden, fuktiga källare eller som en Karlsson på taket mellan fläktrummorna ovanför blåkullas trasproletariat.
Långsamt och mödosamt har jag ägnat mig åt en verksamhet utanför den globala dumhetens institutionaliserade kontrollmekanismer. Tillverkan av ikonliknande attrapper i samhällsomstörtande syfte. En armé av ständigt pånyttfödda poeter hjälper mig i arbetet. De döda förstenade troll som utgör verklighetens folk, kommer de nu att återvända till livet?

Edward Jarvis

Edward Jarvis mottog Konstakademiens utställningsstipendium ur Folke Hellström-Linds fond 2021. Stipendiet omfattar en utställning vid Konstakademien, medel för att genomföra utställningen samt en utställningskatalog. Katalogen innefattar nyskriven poesi av Johan Jönson och en essä av Sinziana Ravini.

Bildtext: Nostos II © Edward Jarvis/BUS 2023

Skrivet om utställningen
> Konsten.net
> Omkonst
> Expressen

KONSERT MED POESI
Datum: Lördag 13 januari
Tid: Kl 15.00
Plats: Galleri Öst
Fri entré, ingen förhandsbokning

Johan Jönson är en av de poeter jag stulit av och använt citaten i mina målningar.

Jag identifierade mig i hans fiktiva ”poesi-jag” där underdogens arbetarklassperspektiv inte värjde sig för tillvarons trivialiteter. Stressen av att alltid ha ont om pengar. Den rådande politiska diskursens falska inställsamhet och ”curlande” av medelklassen. Detta gick diktjaget till storms mot med ett sorgset allvar. Vem mer skriver poesi om sin egen förestående död påskyndad av kapitalets våld?  Sedan fanns allt det andra, skönheten, rytmiken, marginalernas direkthet.  Johan är den poet jag sätter högst idag. Nu har Johan Jönson och Mats Gustafsson sedan några år inlett ett energisprakande samarbete.

Mats med sin stora musikalitet skapar en plats där Orden rytmiskt blir ett med ljuden, musiken!

För mig är det stort att välkomna Johan Jönson och Mats Gustafsson till att avsluta min utställning med en konsert.

Edward Jarvis

Foto: Micke Keysendal