augusti 2021

lör28aug(aug 28)12:00lör02okt(okt 2)16:00CRASH BOOM BANGRide 1: Ronny Hansson, Jonas Kjellgren, Stig Sjölund28 augusti - 2 oktober Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Ride 1, är konstnärsgruppen som förenas av ett djupgående intresse för nöjesindustrins, populärkulturens och upplevelseparkernas estetik och idéer. I det laddar de sina funktionella installationer, filmsekvenser, fotobaserade verk och live actions med både brutal realism och dråplig underhållning.

Konstnärerna, vars gruppnamn syftar på åkturer på ett nöjesfält, ger besökaren en icke-ironisk åktur till en värld på gränslinjen mellan verklighet och fiktion, med upptåg, faror, dubbelbottnad humor och appropriering av Hollywoodklassiker med en udd mot det politiskt korrekta. I sitt undersökande förhållningssätt till populärkultur har filosofer som Susan Sontag, Umberto Eco och Slavoj Žižek haft en betydande roll för gruppens konstnärliga arbete och verk.

Hemsida: Ride1.org

VERK SOM VISAS I UTSTÄLLNINGEN

Big Business (BANG), 2012, filminstallation, (längd 7 min, 7 sek i loop). Big Business är Ride 1s remake av stumfilmen med Helan och Halvan som julgransförsäljare, (1929).

Ride 1; 6 (CRASH), 2014, funktionell installation utförd som åkattraktion. Den utgår från actionkomedifilmen Nu blåser vi snuten (Smokey and the Bandits), 1977. Karl-Erik Westlin är konstruktör till installationen.

Ride 1; 7 (BOOM), 2021, funktionell installation som inkluderar performance samt film (längd 2 min 14 sek i loop). Filmen är remake av Joel och Ethan Coens Hail Caesar med dess dansnummer  No Dames
Hanna Danielsson har filat dansrutinen i installationen. 
Karl-Erik Westin är konstruktör till installationen.             

Funktionella attraktioner har en åldersgräns om 18 år.

KONSTNÄRERNA

Ronny Hansson, f 1962, har främst arbetat med teckning, film och animation förutom sitt arbete i Ride 1. Ofta med en twist i det till synes vänliga och normala mot en mörk klangbotten, som animationer The atomic Badger, Flower Breathing, Seagull, Factory samt Magic show, den senare med Jonas Kjellgren. Han är utbildad vid Umeå konsthögskola.

Jonas Kjellgren, f 1962, är i sina verk inspirerad av serietidningar, americana och film och arbetar med performance, skulptur och installation. Han använder sin röst och gitarr i performanceakter och spelar i ett internationellt turnerande bluegrassband. Han är utbildad vid Umeå konsthögskola.

Stig Sjölund, f 1955, ses som en av pionjärerna inom relationell estetik sedan 90-talet. Han har arbetat med måleri, fotografi, installation och performance och har tidvis arbetat i Kalifornien i ett antal projekt och utställningar. Mellan 1994 – 1996 var han professor vid Umeå konsthögskola.