oktober 2021

lör16okt(okt 16)12:00lör20nov(nov 20)16:00AnteckningarClaes Jurander16 oktober - 20 november Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Claes Jurander är en av Sveriges främsta tecknare och arbetar även i ett brett konstnärligt fält med skulptur, måleri, illustration, linoleumsnitt och animationer.

Konstnären blandar lågmäld vardagsrealism, anekdoter och självbiografiska betraktelser och skapar filosofiska och humoristiska bildberättelser med existentiella stråk av vemod och antiklimax. Jurander, med sin särpräglade linjeföring mellan cartoonkonst och ögonblicksanteckningar, är på flera sätt en förgrundsgestalt inom den svenska tecknade serien.

Konstakademien visar Claes Juranders mångskiftande konstnärskap där bildberättande och animationer ges stor uppmärksamhet. Utställningen kretsar kring ämnessfärer som ligger i konstnärens produktion genom åren, allt från barnets fascination i att uttrycka sig i bild och utforska sin omvärld och växande tankerymd – tecknandet sett som en särskild experimentell plats att vara på – över till ungdomens sökande att gestalta och förstå, till den äldres mångbottnade innehåll och formuleringar av närvaro i genuina ögonblick fram till dags dato då även utmaningar genom sjukdom och pandemi färgat hans bildvärld. Till utställningen finns Claes Juranders nya bok Tro och tvivel att köpa i Konstakademiens kafé.

Claes Jurander är född 1948 och var professor vid Konstfack 1992–1997. Han är utbildad vid Gerlesborgsskolan och Konsthögskolan Valand under 1960- och 1970-talet samt sedan 2008 ledamot av Konstakademien.