oktober 2023

lör07okt(okt 7)08:00lör11nov(nov 11)00:00CILLA ERICSONRETRO AKTIV7 oktober - 11 november Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Ulvdans

Datum: lördag 11 november
Tid:
kl. 15.15-15.45
Plats: Sal Öst

Dansperformance med elever från Fryshusets gymnasieklass. Koreograf: Teresia Vigil Lundahl

Arbeten från 1965 till 2023

Vad är det som händer i världen? Och hur står det i relation till oss människor? Det är frågor som löper som en röd tråd genom Cilla Ericson konstnärskap. I sin separatutställning på Konstakademien visar hon verk som relaterar till naturen och livet.

Det som driver Cilla Ericsons konstnärskap är aha-upplevelsen av att se och avbilda sin närmaste omgivning. I utställningen Retro Aktiv utgår Ericson från teman som alla tar sin utgångspunkt i nu:et. Tillsammans berättar de en historia om världen och oss människor.

Ericson har under flera år intresserat sig för ekarnas liv. I flera olika Stubbporträtt, som började med Tv-eken 2011, visar hon sina efterforskningar kring hur kalla och allt varmare  vintrar skapar mönster i trädens årsringar. I Nattmålningar, med start under 1990-tal, målade hon natt efter natt utsikten mot Blackeberg under månfaserna. Efter tsunamin 2005 avslutade hon serien.

Från och med 1980-talet har Ericson också målat av frukter, grönsaker och genomskärningar av dem i fascination över hjärnans förmåga att hitta sammanhang.

1986 ställde Ericson ut Lövsånger på Mälargalleriet. Den består av en serie målningar av löv och träd tillsammans med dikter. Med anledning av Tjernobylkatastrofen samma år uppförde Ericson och några artister, bland andra Peter Tucker som koordinerade det hela, ett multimediaexperiment. Diabilder projicerades på slöjor med live musik av Tomas Mera Gartz och Anita Livstrand, tillsammans med inspelade naturljud och dikter under föreställningarna på Kilen i Kulturhuset, Stockholm. Cilla Ericson understryker att: ”Nuet är underverket”. Under hösten 2023 utger Gidlunds förlag Lövsånger med Ericsons bilder och dikter.

I början av sitt konstnärskap arbetade Ericson främst i blyerts och grafit. Fader Vår, 1969 tecknade hon och Hanns Karlewski tillsammans. Verket återger tolv representationer av världens orättvisor i relation till den kristna bönen. Ericsons verk har alltid  skärpa. När hon ställde ut Svarta bilder separat på Kollektivgalleriet i Stockholm 1973 blev hennes verk utsatta för åverkan i frustration över vad dessa bilder visade.

Klarälven. Landskap i tre akter 1975-1977, fem stora teckningar i blyerts, utarbetade Ericson som en vandringsutställning för Riksutställningar distribuerad av Älvräddarna.

Rummet ”Rötter, Myter, Minnen” sammanställde Cilla Ericson tillsammans med Kerstin Abram-Nilsson för utställningen Vi arbetar för livet, på Liljevalchs konsthall 1980. Här visades  järnskulpturen Spiralen och små skulpturer av älskande par, födande gudinnor och kvinnor.

Den största tavlan på utställningen på Konstakademien är Babels Torn, 1979. Det är en målning av Hofbrigaden (Ulf Rahmberg, Stefan Teleman, Cilla Ericson, Julie Leonardsson och Ingrid Olsson). Den tillkom i en happening när Hofbrigaden målade över sin tidigare målning Kejsarens nya kläder. Babels Torn var en reaktion på Stockholms Lokaltrafiks beslut att inte sätta upp Moderna Museets affisch till utställningen ”Brigadmåleri 1978. Efter 40 år på Luleå tekniska universitet kommer målningen nu åter till Stockholm.

Med skarp iakttagelseförmåga visar Cilla Ericson oss de världar vi lever i. Genom hennes bilder blir vi påminda om vilka vi är och vad vi gör. Hennes berättelser är lika aktuella idag som när de berättades för första gången.

> Pressbilder

> Till Cilla Ericsons hemsida

Cilla Ericson framför "Ryttareken". Foto: Tomas Lundgren.
©Cilla Ericson/BUS 2023, "TV Eken", akryl på duk, 2,9 x 2,8 m, 2011-2014. Foto: Tomas Lundgren.
©Cilla Ericson/BUS 2023, "Rödkål mot grönt", akryl på duk, 1999-2002. Foto: Tomas Lundgren.
©Cilla Ericson/BUS 2023, "Framför oss", blyerts och grafit på papper, 86x90 cm,1970.
Cilla Ericson framför "Fader vår", 2023. Foto: Håkan Agnsäter.
© Hofbrigaderna "Babels torn" akryl på björkplywood, 4,6 x 18,65 m, 1979-1981.