oktober 2023

lör07okt(okt 7)08:15lör11nov(nov 11)00:00Annette SennebyUmbra7 oktober - 11 november Typ av Arrangemang:Utställning

Info

Gränsen mellan måleri och skulptur är flytande i Annette Sennebys konstnärskap. Duken är till exempel aldrig bara en duk utan en materiell utgångspunkt och en början: i ett stycke glas, en plåt, eller ett barkat segel. Mellan material och pigment uppstår ett möte som kan ta olika vägar beroende på fysikens lagar, hur konstnärens hand släpper fram, sätter stopp eller hur hon blåser med munnen. Ibland lägger färgen sig i skikt på en yta, ibland flyter den ut, ibland är den mättad och skapar ett mörker som en tjärn eller ett svart hål.

Målningens vita yta utgör formernas rum, en plats där de disponeras och sätts i rörelse. När den sedan placeras i ett utställningsrum upphävs dess gränser, målningen sammansmälter med rummets väggar och formerna frigörs från sin ram. Senneby uppehåller sig hela tiden vid gränserna och förflyttningen av dem – linjerna tecknas och uppluckras. Samma sak med gravitationen – tyngdlagen åskådliggörs och sätts ur spel. Den abstrakta rörelsen och förskjutningen berättar något om vad det innebär att vara i världen och hur livets olika tillstånd utgörs av både ytterligheter och tomrum.

I utställningen Umbra samlas verk från det sena 1980-talet fram till idag. Givet konstnärskapets inre logik är nuet och dået två samexisterande ting, äldre målningar och skulpturer återaktiveras och ställs i relation till nyproducerade verk. Utställningen är Annette Sennebys första i Sverige sedan 2009 och har tagit form genom samtal med curator Emily Fahlén.

Annette Senneby (f. 1951 i Göteborg) är konstnär verksam i Stockholm. Hon har deltagit i grupputställningar och separatutställningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Argentina, Thailand, Vietnam och USA. 1986–87 var hon PS1-stipendiat i New York vilket skapade ett livslångt band till stadens konstscen.  Åren 1997– 2006 var hon professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 2002 valdes hon som ledamot av Kungl. Akademien för de fria konsterna.

Emily Fahlén

© Annette Senneby / Bildupphovsrätt 2023

Skrivet om utställningen:
> DN
> Omkonst