[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”18px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”1230″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”10/12″][vc_column_text]Den 24–28 november bjuder Stockholms Internationella Poesifestival in dig som publik till en veckas festival med lyrik, musik och dans på Konstakademien. Nyskapande röster från Jamaica, Ukraina, Slovenien, Sápmi, Danmark, Storbritannien, föreställningen AKT UNG! och seminarier om såväl den unga danska poesin som svensk och ukrainsk poesi står på programmet.

”Lyriken i musiken” är temat för årets upplaga, som är den nittonde i ordningen. Festivalen har sedan 1997, då Tomas Tranströmer invigde festivalen tillsammans med Fläskkvartetten och Krister Henriksson, låtit poeter från hela världen möta Sveriges främsta musiker, dansare, skådespelare och andra artister i unika konstnärliga uttryck.

Festivalen inleds med en samisk lyrikkväll om Sápmi och Tornedalen som platser för att skriva motstånd. I ett program med samtal, diktläsning och musik möts poeten Risten Sokki från Kautokeino i Norge och lyrikern Lars Mikael Raattamaa, som sällan talat om sitt samiska ursprung. Samtalet leds av Malin Nord och Emma Warg. I det kommande numret av 10TAL publiceras Malin Nords litterära resereportage där hon intervjuar poeter i Sápmi. Mattias Alkberg och Skator deltar tillsammans i sång­fram­fö­ran­den och sam­tal om hur de ska­par text och musik. AKT UNG! är en före­ställ­ning av och med poe­ter mel­lan 16–27 år som äger rum för fjärde året. Här har nya talanger fram­fört sina tex­ter för allra första gången, nu är flera av dem eta­ble­rade, har fått stor scen­vana och ska­par egna poe­si­tur­néer. Till AKT UNG! åter­vän­der de till­sam­mans med andra helt nya röster. De ukrainska för­fat­tarna Kateryna Babkina och Andrij Luybka m.fl. möter de svenska för­fat­tarna Aase Berg och Jonas Gren i ett över­sätt­nings­se­mi­na­rium, som resul­te­rar i ett pro­gram med upp­läs­ningar och sam­tal om poesi i svåra tider, skri­vande och över­sätt­ning mel­lan språken. Dessutom blir det Chopinsk nocturne, pop och hip­hop, modern dans och lyri­ker från den unga danska poe­si­boo­men med bl.a. Signe Gjessing.

Konstnärlig ledare är Madeleine Grive (bilden)

Heldagsbiljetter till tisdag, torsdag, fredag och lördag går redan nu att köpa på butik.10tal.se!

Stockholms Internationella Poesifestival arrangeras av tidskriften 10TAL i samarbete med Konstakademien, Svenska institutet och ABF Stockholm.

10TALs evenemangsverksamhet stöds av Staten Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”avada-custom-sidebar-startsidask”][vc_widget_sidebar sidebar_id=”avada-custom-sidebar-startsidakalendarium” el_class=”greywidget”][/vc_column][/vc_row]