Prins Carl Philip, som deltog i juryarbetet, samtalar här med de tre stipendiaterna Love Dahlstedt, Roger Smeby och Cedric Jacques Yu. Foto: Kungahuset.se

Läs mer om Cedric Jacques Yu på Arkitekten.se 

Stipendieutdelning i
Den tänkande handen

Till tävlingen Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare kom 283 bidrag in från konstnärer, arkitekter, illustratörer och speldesigners. Tio tecknares bidrag valdes ut och visades i Gustav III:s antikmuseum under våren.Under en ceremoni i Gustav III:s antikmuseum tillkännagavs stipendiaterna: konstnären Love Dahlstedt, konstnären Roger Smeby och arkitekten Cedric Jacques Yu.

De belönas med 100 000 kronor ur den av Elisabeth och Gustaf Douglas instiftade stipendiefonden med anledning av Kungens 70-årsdag. Prins Carl Philip ingick i den jury som utsett stipendiaterna.

Juryns motivering löd:

Konstnären Love Dahlstedt tecknar mästerligt med den särskilda poesi som utvinns ur mellanregistrets subtila gråskalor. Alternativen och kanske utanförskapet har inspirerat och möjliggjort återtåget för en teckningstradition genom avstamp i gatutecknandet och subkulturer. En kvarglömd persedel, en huvudbonad tecknar elegant den som saknas och som därmed tar plats.

Konstnären Roger Smeby visar hur kraftfullt kol och papper förhåller sig till mörker och ljus, hur lätt och exakt dessa summariskt beskrivande och reducerande streck låter locka fram bilder och stämningar utöver det vanliga. De underjordiska motiven från tiden som banarbetare i tunnelbanan får sin logiska förklaring och platsen är närmast fysiskt närvarande genom det sotiga materialvalet.

Arkitekten Cedric Jacques Yu synliggör det stora rummet som inkluderar staden i samklang med landskapet. Väsentligheterna finner han genom att söka i mellanrummen och i genomskärningen. Teckningen avslöjar även det som ögat inte direkt kan skönja, det som finns i och bakom. Fram träder ryggraden som bär byggnaderna i landskapet och uppfyller det omgivande luftrummet.

Den tänkande handen visas 28 april – 25 juni i Gustav III:s antikmuseum

I utställningen visas de tio nominerade tecknarna: Naima Callenberg, Love Dahlstedt, Ester Eriksson, Cecilia Hultman, Rasmus Richter, Roger Smeby, Assar Tallinger, Sara Wallgren, Elisabeth Widmark och Cedric Jaques Yu.

Stäng meny
X