Sök Konstakademiens stipendier för konststudenter och unga konstnärer

Nu är det möjligt att söka 2019 års stipendier ur de fonder och stiftelser som Konstakademien förvaltar för konststudenter under högskoleutbildning i Sverige, samt stipendier som är riktade till unga konstnärer.

Ansökningsperioden avslutas den 7 februari. Fullständig information finns här.
Det digitala ansökningsformuläret finns här.

Sök teckningsstipendiet ”Den tänkande handen”

I ett samarbete med Kungl. Hovstaterna utlyser Konstakademien för tredje året teckningstävlingen ”Den tänkande handen”. Av tio finalister utses tre teckningsstipendiater som vardera tilldelas 100 000 kronor.De tio finalisterna visar sina tävlingsbidrag i en utställning vid Gustaf III Antikmuseum, Kungliga Slottet.

Ansökningsperioden avslutas den 7 februari. Fullständig information finns här.

Det digitala ansökningsformuläret finns här.

Goldin+Senneby skriver genmodifierad roman

Simon Goldin, verksam i konstellationen Goldin+Senneby med Jakob Senneby, har tilldelats Bernadottestipendiet för 2018. Konstnärsduon kommer att använda det till att genomföra projektet Fiktion/Mutation, där bioteknik och programmering kopplas samman med romanförfattande i ett utforskande av hur berättelser kan omforma vår upplevelse av ”det naturliga”.

Dagens bioteknik har blivit billigare och mer tillgänglig, precis som datorer i övergången från stordatorer, och det nya programmeringsspråket Cello gör det möjligt att skriva med DNA som kod. Det växer fram nätverk av amatörer, grupper för patienträtt och gräsrotsentreprenörer som startar egna icke-kommersiella laboratorier för biohacking, där de utvecklar allt från självlysande växter till open source-insulin för diabetiker.

I Fiktion/Mutation tar Goldin+Senneby fasta på genetisk inskription som en skrivande praktik och kopplar samman nätverk av biohackare och syntetiska biologer med en eller flera romanförfattare. Projektet kommer att resultera i en roman och en serie biologiska experiment, men det är precis som i duons tidigare arbete vägen dit som är det främsta målet, i form av gestaltningar, utställningar, offentliga laborationer och andra publika framträdanden.

– För att förstå grundläggande livsbetingelser i en tid då bakterier lär sig bryta ner plast, virus lär sig bota cancer, och grisar lär sig växa mänskliga organ föreslår projektet att vi själva måste bli mutanter. Om så bara i fiktionen. Bernadottestipendiet erbjuder oss ett sammanhang för att påbörja denna mutation, säger Simon Goldin.

Simon Goldin och Jakob Senneby har varit verksamma som Goldin+Senneby sedan 2004. De har gjort mer än 100 institutionsutställningar och finns representerade på Moderna Museet i Stockholm, Centre Pompidou i Paris och Museum of Modern Art i New York.

Stipendiet består av 150 000 kronor och tillgång till en ateljé på Konstakademien under ett år.


Stäng meny
X