Foto: Mikael Olsson

Gunnel Wåhlstrand

Gunnel Wåhlstrand arbetar uteslutande med ett slags återframkallande av privata fotografier genom svart tusch och vatten på papper, en tidsödande och precis teknik som hon behärskar till fulländning. Den tidigare motivkretsen utgjordes av bilder från hennes fars familjealbum, men utökades senare till en vidare familjekrets där nu även hennes egna fotografier ingår. Wåhlstrands avbildande är både en djupt personlig och allmängiltig process. Det precisa och krävande arbetet med att avbilda dessa dokument är ett sätt för konstnären att fysiskt och psykiskt närma sig en personlig historia som hon, utan egen erfarenhet av den, lever i konsekvenserna av.

Wåhlstrand (f. 1976) bor och arbetar i Stockholm. Hon gick ut från Kungl. Konsthögskolan 2003. Under 2017 visar Magasin III en omfattande separatuställning med Wåhlstrands verk. Utställningen reser därefter vidare till museet Boijmans van Beuningen i Rotterdam. I samband med utställningrna gavs en bok ut över Wåhlstrand samlade verk tillsammans med en text av dramatikern Lars Norén. Hennes verk har även visats i utställningen Gunnel Wåhlstrand and Cecilia Edefalk: Time & Memory på Parasol Unit i London och i separatutställningar på Nordiska Akvarellmuseet och Uppsala Konstmuseum.

Jag har målat min pappa så många gånger nu. Varje gång brukar avslutas med en känsla av att det jag sökte ändå inte fanns där, bara nästan. Men när jag målade ID hände något, det var som om han blev närvarande på riktigt.  Efter det kunde jag ta bort honom ur motivet. I  Walk stod han egentligen på grusgången som 10-åring men jag tog bort honom och hans frånvaro byttes mot närvaro, som om vi stod sida vid sida igen. Det var så jag började måla för 15 år sedan, utifrån hans blick.

Det är kanske inte honom jag söker längre, men han har blivit som en guide in i mitt undermedvetna, han är också jag. Jag dras till vissa fotografier för de känns viktiga, men det är endast genom återskapandet av dem som jag kan komma åt dem.  Allt handlar om att byta plats, att måla tills jag upplever mig vara horisonten, håret, klippan, stolen.

Gunnel Wåhlstrand

 

 

Wave 2015, Foto: Per-Erik Adamsson
The Rowan Tree 2017, Foto: Jean Baptiste Berenger

Stäng meny
X