mars 2019

9mar - 11majIdagHaunted House: A Trailer(Idag) Galleri ÖstTyp av Arrangemang:Utställning

Info

Med utställningen Haunted House: A Trailer av Peter Geschwind, professor i skulptur vid Kungl. Konsthögskolan, inleder skolan en serie publika presentationer av sin forskning. Det är en praktikbaserad forskning som laborerar med konstnärskapets olika delar och förutsättningar, som testar och utvidgar dess gränser. Forskningen ger tillfälle till fördjupande reflektion genom experiment med konstnärskapets mest grundläggande elementa.

Den experimentella attityden är påtaglig i forskningsprojektet Haunted House: A trailer. Peter Geschwind har gjort sig känd för att i rörliga skulpturer och installationer fånga upp bilder och tecken ur vardagslivets ofta skräpiga och repetitiva estetiska vatten och returnera dem i skeva positioner. Fram träder rörelsemönster som gör dem kusliga och roliga, tvetydiga och tänkvärda. Så också här. Med liknande effekt radas utsnitt från bland annat Poltergeist, Disneys Fantasia och Fredagen den 13:e upp intill varandra. Till skillnad från konstnärens tidigare arbeten är det ljussättningen som skapar rörelse: vi befinner oss i en trailer till en film och scenerna är stillastående scenografier som animeras av ljuset. Det är en film bortom filmens optik, en bild av rörelse och en erfarenhet av att se, där det som sker händer mellan filmen och scenografierna. I Haunted House: A trailer blir seendet synligt på ett lika kusligt som roande sätt.

Peter Geschwind: – Jag har pulat med det här projektet i många år och har ändå precis börjat. Scenerna måste testas fram steg för steg och då jag gör det mesta själv tar det lång tid. I gengäld ger det den här low-tech känslan och en signal om att allt kan göras på ett annat sätt. Om jag hade flera tusen kvadrat skulle projektet kunna breda ut sig i all oändlighet och trailern övergå i filmen.

Kungl. Konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm är Sveriges största och äldsta lärosäte i fri konst.

Stäng meny
X