mars 2017

lör11mar15:0016:00Från Kungens Haga till Edelcrantz Skuggan – om nöjet och nyttan av engelska landskap i högan nord FÖRELÄSNINGEN ÄR FULLBOKAD11 mars Typ av Arrangemang:Föreläsningar

Info

I serien Vingslag över Haga föreläser Ulrich Lange, ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

År 1790 sände Gustav III sin handsekreterare, professorn i litteraturhistoria, direktören vid Operan, ledamoten av Svenska Akademien, poeten med mera, Abraham Edelcrantz på en europeisk rundresa för att värva skådespelare och köpa konst. Resultatet blev magert. Hos Edelcrantz väcktes mer ett intresse för ekonomi och teknik. Det resulterade i hemförande av ångmaskiner och utvecklande av en optisk telegraf liksom idéer om förbättrade engelska lantbruksmetoder.

På Roslagstorpet på Djurgården anlade han efter hemkomsten en trädgård med växter från olika världsdelar, byggde en ”engelsk” villa och odlade upp markerna omkring på det ”engelska sättet.” Han gav också platsen ett nytt namn, Skuggan. Edelcrantz såg också till att Lantbruksakademien grundades – med honom sig själv som direktör – och att akademien fick ett praktiskt vetenskapligt experimentalfält förlagt till Norra Djurgården.

Kungens Haga och Edelcrantz Skuggan var varandras motpoler inom det engelska landskapsbegreppet, med ett orört pastoralt mot ett intensivt brukat landskap. Skuggan är att betrakta som en stor märkvärdighet, i det att det är den organiserade lantbruksvetenskapens, den gröna sektorns, födelseplats i Sverige.

 

Sex kungliga akademier i samverkan presenterar en föreläsningsserie i samarbete med Kommittén för Gustavianska Parken. Temat är en resa i tiden över Haga och Brunnsviken, parkens idémässiga bevekelsegrunder och tillkomst. Omgivningens och parkens historia speglas ur våra olika akademiers synvinklar och kunskapsområden. Serien inleder ett akademiöverskridande samarbete med avsikt att reflektera över företeelser utifrån akademiernas skilda perspektiv. Medverkande är representanter för Kungl. Akademien för de fria konsterna (1735), Kungl. Vetenskapsakademien (1739), Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (1753), Kungl. Musikaliska akademien (1771), Svenska Akademien (1786) samt Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (1811).

Samtliga föreläsningarna i serien hålls i Konstakademiens hörsal Fredsgatan 12, Stockholm. Därtill inbjuds till två promenader i Haga.

Fri entré
OBS! Begränsat antal platser så föranmälan krävs – detta kommer att kunna göras här från och med den 3 mars.